Son konular
Ana Sayfa / Faydaları / Turp’un Faydaları Nelerdir?

Turp’un Faydaları Nelerdir?

Turp kış aylarında vazgeçilmez besinlerden biridir. Turpun yararları arasında bilhassa kış aylarında yakalanılan bir hastalık olan idrar söktürücü olması, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara iyi gelmesi sayılabilir. Ayrıca kansızlığa karşı yarar sağlaması, kabızlığı engellemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi de turpun yararları arasındadır.

Şifaları son derece bol olan bu bitkinin latince adı raphanus sativus‘tur. Ayrıca beyaz turplara kestane, siyahlara bayır turpu ve ufak kırmızı olanlara ise fındık turpu adı verilir. Yüksek miktarda fosfor içeren bir sebzedir. Ev hanımları genelde ufak olanları tercih eder. Salata yapımında bu çeşit bolca kullanılır. Ülkemizde de üretimi yapılan bu şifalı bitki, çoğu ülkede üretilir. Ülkemizdeki kültürde genelde salata biçiminde tüketilmesine rağmen, diğer bazı ülkelerde pişirilerek de tüketilebilir. Çin, Japonya ve Yunanistan gibi çoğu ülkede ise çok eski zamann beri yararlarından faydalanılmaktadır.

Turpun Faydaları Nelerdir?

Bol miktarda C vitamini içerir. Demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.
Turp, kök kısımları tüketilen bir sebze türüdür. Tiroit bezine yarar sağlaması da turp yararları arasındadır.
Antioksidan içerir.
TurpSarılığa iyi gelir.
Lif oranı yüksek bir sebzedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özellikle kış aylarında rahatsızlık verici olan bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir.
Diyabet yani şeker hastalığına yakalanmayı engeller.
Kalp dostudur, kalbi korur.
Siyatik için yararlıdır.
Dişleri ve diş etlerini güçlendirici etkisi vardır.
Kansızlık yani anemi hastalığına karşı koruma sağlaması da turp yararları arasındadır.
İdrar söktürücüdür.
Vücuttaki toksinlerin basitçe dışarı atılmasına yardımcı olur.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Böbrek taşlarının oluşumunu önler.
Nefesinizin kötü kokmasından mı şikayet ediyorsunuz? Bu şifalı bitki kötü nefese karşı da iyi gelir.
Regl yani adet sancılarına karşı da ağrı kesici özellik gösterir. Turp ağrıları dindirerek bu dönemin rahat atlatılmasını sağlar.
Ferahlık verir, depresyona iyi gelir.
Potasyum açısından zengin bir sebzedir. Bunun sonucunda kan basıncını düzenler. Tansiyonu dengeler.
Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara yarar sağlar.
Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korunmanız da artık çok basittir. Kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp yararları arasındadır.
İştah açıcı özelliği de vardır. İştahı olmayan, yemek yemeyen kişiler için en uygun bir sebzedir.
Romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelir.
Çeşidine göre acı tadı olanlar olabilir. Fakat üzerine limon suyu ilave edildiğinde tadı bir parça olsun tatlılaşır.
Sindirim sistemini düzenler. Sindirimi rahatlatır, hazmı basitlaştırır. Kabızlığı önler.
Doğal bir antibiyotiktir.
Böbrekleri temizler.
Kansere karşı koruma sağlar. Özellikle kolon kanseri, pankreas kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini düşürür.

Turp Zayıflatır Mı?

Zayıflamak ve kilo vermek isteyenlerin tercihi de bu şifalı sebzedir. Diyet listelerine kesinlikle eklenmesi gereken bir sebze olan turp, açlık hissi oluştuğunda yenirse tokluk sağlar. Ayrıca kalorisi son derece düşüktür. Bu yüzden kilo aldırmaz.

Turp Kaç Kaloridir?

100 gram turp aşağı yukarı 16 kalori içerir. Orta boy bir turp neredeyse 9-10 gramdır.
Soğuk Algınlığı, Öksürüğe Karşı Turp Formülü!

Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıkları için 2 adet orta boy turp alınır ve kabukları soyularak blendırdan geçirilir. 1 adet limon suyu blendırdan geçirilen turpların üzerine sıkılır ve son olarak 2 tatlı kaşığı bal da karışımın üzerine eklenir. Hazırlanan karışımdan sabahları 1 çay kaşığı kadar yenir.
Balgam Söktürücü Turp!

Turp çoğu yararının yanısıra balgam sökücü etkisiyle de kış aylarında kullanılan bir sebzedir. Balgam söktürücü etkisi için bilhassa siyah turp kullanmak gerekir.

Bunun için gece yatmadan önce bir adet siyah turpun iç kısmı oyulur ve dibinden ufak bir delik açılır. Oyulan kısma bir çay kaşığı kadar bal konur ve turp bir fincanın içine oturtulur. Sabaha kadar bu yolla bekletilir. Sabah turpun içinden balın fincana aktığını göreceksiniz. Bu bal sabah aç karnına yenir. 20 gün bu yolla turp ve bal çiftsini programa devam edin. Balgam söktürücü olarak çok iyi işe yaradığını fark edeceksiniz.
Turp Cildi Güzelleştirir!

Lekesiz, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip mi olmak istiyorsunuz? Adresiniz yine turp bitkisidir. Bu şifalı bitkiyle harika bir cilde kavuşabilirsiniz. İçeriğindeki C vitamini ve antioksidan maddeler vasıtası ile cildi temizler, cilt bakımı sağlar. Cildi hoşleştirmesinin yanı sıra saçlara parlaklık verir ve saçları da kuvvetlendirir. Sivilcelerin basit bir biçimde yok olmasına yardımcı olur. Egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Bu etkileri için rendelenmiş çiğ turpu cildinize uygulayabilirsiniz.
Kuru Ciltlere Karşı Turp Suyu!

Aynı zamanda kuru ciltler için de etkilidir. Kurumuş ciltlere karşı bir adet turpun kabukları soyularak rendelenir. Rendelenen turpun suyu menfaatilır. Bir miktar zeytinyağı ile karıştırılarak kurumuş cilde masaj yapar gibi dairesel hareketlerle uygulanır.
Turpun Zararları Nelerdir?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi turp bitkisinin de fazlası zarardır. Mide rahatsızlığı olanlar çok fazla tüketmemelidir. Mideye daha fazla zarar verebilir. Ayrıca safra taşı rahatsızlığınız varsa turp tüketmemenizi tavsiye ederiz. Hamilelik ve emzirme zamanlarınde de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Hakkında yfatih

Yorumunuz Yok mu?